17 maja 2013

Placuszki serowe z jagodami Goji

Otrzymałam ostatnio cudowną przesyłkę od firmy Badapak z kilkoma produktami do przetestowania w swojej kuchni. Oczywiście już musiałam skosztować tych niezwykle kolorowych i pachnących paczuszek, a w nich: orzechy pinii, orzechy pecan, laska wanilii, liofilizowana niesłodzona żurawina, mąka orkiszowa i dzisiejsza gwiazda przepisu 
                  Owoce Goji->  http://www.badapak.pl/owoce-goji-suszone :)
Owoce Goji są ogromnym źródłem antyoksydantów, witamin (głównie wit.C ), 18 rodzajów aminokwasów, mikro i makroskładniki, karotenoidy, NNKT i      są niskokaloryczne.
Czy taki skład nie przekonuje Was do skosztowania tego smacznego małego, czerwonego ziarenka? Mnie od razu skusiło i samo w sobie pół twarde, pół miękkie, słodko-kwaśne i PYSZNE. 
Do muslie, koktajli czy dzisiejszych placuszków rewelacyjny dodatek - polecam !!!!

Składniki (5-6 placuszków):
  • 100 g chudego sera białego
  • 100 g lekkiego serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka otrębów orkiszowych
  • 2 łyżki suszonych owoców Goji
  • 3 pastylki rozkruszonej Stevi Gold
  • odrobina cukru waniliowego
Mus z kiwi:

  • 1 dojrzałe kiwi
  • 1 rozkruszona pastylka Stevi Gold
  • 2 łyżki śmietanki z serka wiejskiego użytego do placuszków
  • owoce Goji do posypania i dekoracji
Aby zrobić mus należy zmiksować obrane kiwi ze stevią oraz śmietanką. Ponieważ kiwi lubi być kwaśne, należy tyle dodać "słodzidła" aby odpowiadało Naszym indywidualnym gustom smakowym :)

Ser biały oraz wiejski rozgnieść widelcem i połączyć razem.
W osobnym naczyniu zmiksować żółtko z cukrem waniliowym i stevią, tak by żółtko zmieniło kolor na taki lekko pastelowy :) Dodaj ser, otręby i lekko zmiksuj. Dodaj owoce Goji i wymieszaj.
Ubij na sztywno białko z odrobiną soli i DELIKATNIE wmieszaj do masy serowej.

Smażyłam na rozgrzanej patelni teflonowej posmarowanej odrobiną oleju carotino.
Podawać polane musem z kiwi i udekorować jagodami Goji.
Placuszki były lekko słodkie, mus idealnie dopełniał ich smak, a owoce Goji wspaniale wkomponowały się w całość. 



5 komentarzy:

  1. Przepiękny kolor ma ten mus- wygląda bardzo finezyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W realu był jeszcze bardziej żywo-zielony, a zapach, smak .... mmmmmm

      Usuń
  2. Ale pysznie to wygląda! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię owoce goji. Tu w Kanadzie są dosyć popularnym składnikiem musli, jogurtów, mieszanek bakaliowych a ostatnio widziałam je w czekoladzie (jak najzwyklejsze rodzynki w czekoladzie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmmm, w czekoladzie- byle deserowej dobrej jakości to byłoby przyjemnie zdrowo :) ale samemu można by zrobić takie podgryzacze :)

      Usuń