22 grudnia 2012

Blogowa, lecz chudsza Rolada szpinakowo-łososiowa

Na blogach swego czasu panował szał na tą roladę. Jednakże w większości przepisów, znajdował się tłuściutki serek lub też pełen dodatków E itp Almette (też z wysokim T i W).

Ja ze względu na miłość do szpinaku, nabiału i ryb postarałam się stworzyć wersję light. Idealna na stół Bożonarodzeniowy :), idealna jako podgryzacz na imprezach, np. urodziny, które dziś mam :)
Genialna w smaku, dość zapychająca, najlepsza ot sama samiusia jedzona paluszkami, lub z ciemnym razowym chlebem.




Składniki:

  • opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego (400-450g)
  • 100 g ulubionego wędzonego łososia w plastrach
  • 3 jaja (duże)
  • 50 g chudego twarogu
  • ok.100 g serka wiejskiego lekkiego (polecam Krasnystaw, bo bez gumy guar)       
  • sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju carotino
Wykonanie:
Na patelni rozmrozić szpinak, następnie gdy woda już prawie odparowała dodać oliwę, wycisnąć czosnek, gałkę, sól i pieprz do smaku. Odstaw aby ciut przestygło.
Ubij na sztywno białka. Dodaj do szpinaku (lekko ostudzonego) żółtka i lekko wmieszaj białka.
Rozsmaruj wszystko na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 C na 15 min. 
W tym czasie zblendować dwa serki ze sobą wraz z przyprawami - ciut soli, pieprzu ziołowego i tymianku, aby podkreślić smak rybki i dodać wyrazistości. 
Kiedy ciasto szpinakowe wystygnie posmaruj je twarogiem, a na nim poukładaj łososia. Można też dodać pomidorów suszonych lub marynowanej papryki. Zwinąć roladę i włożyć do lodówki do zespolenia. 





5 komentarzy:

  1. Witaj Carly,
    chetnie do Ciebie wpadnę jak również możesz na moje wsparcie liczyć :) A teraz szykuj sie do BN :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda ta rolada, miałam już okazję próbować takiej i myślę, że teraz zrobię ją z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kama, czy można do rolady użyć świeżego szpinaku czy musi być mrożony? Bo teraz wszędzie we mnie świeży szpinak uderza :D Pozdrawiam! Gabi Kopeć

    OdpowiedzUsuń
  4. Kama! Czy można tutaj użyć świeżego szpinaku, czy musi być mrożony? Bo teraz aż przykro nie kupować świeżego :D Pozdrawiam,! Gabi K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabi, jasne że też można, będzie nawet lepsza w smaku. Co prawda wpierw musisz go obgotowć- wersja light lub obsmażyć z czosneczkiem :) Mimo wszystko sugeruję go mocno posiekać na małe kawałki, bądź przemielić jak będzie po obróbce termicznej. Ma ci wyjść cisto jak na roladę z tego, a nie kawałek ciasta z liściami ;) bo się rozpadnie :) POWODZENIA i daj znać co wyszło.

      Usuń