25 sierpnia 2012

Pełnoziarnista szarlotka

Szarlotka, którz nie zna jej smaku .... W moim domu prawie co tydzień to ciasto pojawiało się na stole. Mama robiła i robi NAJLEPSZĄ - idealnie kruchą, aromatyczną, prawdziwą szarlotkę. Tajniki jej ciasta zostały mi przekazane, ale ja jak to maniak przerabiania przepisów , zdrowia i pełnoziarnistości musiałam zrobić coś po swojemu, pamiętając rady mamy.
Ponieważ na Kleparzu zatrzęsienie antonówek i papierówek, czas je wykorzystać.
Moja szarlotka to dużo jabłek, dużo błonnika, dużo witamin i minerałów, a mało cukru prostego, tłuszczu.
Na pewno nie tylko ja uważam/ uważałam, że była pyszna i inna ;) bo w ciągu dnia zniknęła w mgnieniu oka. Hhi, no przyznam się, na jutro do pracy uchowałam mały kawałeczek ;)


Składniki:

  • 100 g mąki żytniej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 50 g mąki pszennej- graham
  • 35 g otrębów żytnich
  • 15 g poppingu z amarantusa
  • 50 g margaryny
  • 60 g chudego sera białego
  • 2 duże żółtka (na prawdę duże :) od Pani z Kleparza, tzn. jej kury)
  • 3 łyżeczki słodzika w płynie + 3 saszetki słodzika (dostałam od znajomej na próbę łącznie było 0,24g)
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki gęstego jogurtu 0%



  • 5-6 jabłek (u mnie antonówka i papierówka)
  • cynamon, cukier waniliowy i odrobina cukru trzcinowego -> wedle upodobań
  • na smak -> słonecznik, orzechy, pestki dyni



Wykonanie:
Należy zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Najlepiej jest wysypać wszystkie sypkie składniki na stolnicę, zrobić dołek, wbić żółtka, posiekaną margarynę i ser i zagnieść. 
Po chwili dodać jogurt, można też serek homogenizowany. 
Należy wyczuć ciasto, co by nie było zbite jak kamień, a ładnie się formowało. Wyturlać sobie ładną kuleczkę, obwinąć w folię i wstawić do lodówki na ok.30 min. 
W tym czasie można, obrać i zetrzeć w plastry jabłka. Ja zrobiłam to w moim kochanym robocie kuchennym.

Ciasto podzielić na dwie części. Ja podzieliłam w proporcji spód 3/5, a góra 2/5. 
Wyłożona blaszkę papierem do pieczenia wykładam rozwałkowane ciasto. 
UWAGA ! posypuję spój proszkiem budyniowym, co wchłonie nadmiar soku z owoców. Wykładam plasterki jabłek, posypując je cukrem i cynamonem. Duuuużo cynamonu daję bo go uwielbiam i wspaniale komponuje się z jabłkami. 
Następnie do ciasta na wierzch dodaję bakalie, ugniatam chwilę i albo można rozwałkować i położyć na jabłka, albo jak ja pokruszyć. 
Piec w nagrzanym do 200 C piekarniku, przez 45-50 min. 


Uważam, ze ciasto było za mało słodkie, dlatego polecam dodać więcej cukru lub substancji słodzącej. Choć chyba nikomu to nie przeszkadzało, a wręcz było chwalone ;)
Zdjęcia robione jeszcze ciepłej szarlotty, a więc troszku nie trzymało się "kupy". :)

10 komentarzy:

  1. Wspaniałe przepisy! I przepiękne zdjęcia! Gratuluje! Będe zaglondać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewo :) a cała masa przepisów do wprowadzenia mnie czeka, a cierpię na brak czasu ;) A zdjęcia częściowo autorstwa mojego, a te ładniejsze to na pewno mojej koleżanki o pseudonimie Laura Makabresku.

      Usuń
  2. Wiem, że to przez mąki, ale w pierwszej chwili pomyślałam: spalona, na bank spalona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. HhaHa, nie Wiero, po pierwsze to mąką i otręby, po drugie tak zrobione zdjęcie przez Laurę ;) Ale na Bank Nie spalona :D

      Usuń
  3. O podoba mi się ten przepis! Jest naprawdę taki, jakie lubię - bez zbędnego tłuszczu i z mąki pełnoziarnistej. Na pewno zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie whiness, ja tez takie lubię, bo wiem że mogę jeść 3x więcej niż normalnych cukierniczych i sklepowych pokus,a i tak wyjdzie mi to na zdrowie :)

      Usuń
  4. Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com

    Pzxodrawiam,
    whiness

    OdpowiedzUsuń
  5. spokojnie - dbam o urozmaicenia w mojej diecie. :) w zasadzie słodycze są tylko malutkim dodatkiem, ale lubię mieć rozpustną, słodyczową szafkę zawsze pełną. :) stawiam zdecydowanie na nabiał, którym wzbogacam każdy posiłek, codziennie tez zjadam porcję warzyw i owoców no i nie rezygnuję z chudego mięsa i wędlin. :) Plus oczywiście pełnoziarniste produkty (choć takie zwykłe, pszenne również :) )
    Przepiękna, zdrowa szarlotka na Twoim blogu - z chęcią się na taką piszę! I pozdrawiam Cię meeega serdecznie, Kochana! ;**

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam szarlotki w każdej postaci a przede wszystkim w tej zdrowej :) Przepis chętnie wykorzystam, przynajmniej można wcinać do woli bez wrzutów sumienia :)
    Czy mogłabym prosić o jakiś prywatny kontakt?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń