6 października 2012

Zdrowy pseudo Hummus


   Rok temu poznałam smaki ciecierzycy i zakochałam się. Pasta, pasztet, prażona lub jako dodatek do dań , sama w sobie PYCHA i ZDROWA.  

Ciecierzyca zawiera 25% białka o bardzo korzystnym składnie aminokwasów, dlatego świetnie zastępuje mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik. Potrawy z cieciorki wzmacniają odporność organizmu, poprawiają stan włosów i skóry, a także pozwalają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. 

  W tym roku poleciałam do Turcji na wczasy i tam zakochałam się w ich kuchni. W Hotelu było świetne jedzenie. Jak wiadomo strączki są bardzo lubiane przez kraje arabskie, tak więc codziennie cieciorkę spotykałam w hotelowej restauracji .  Moja ulubiona to cieciorka z pomidorami na ciepło lub HUMMUS. Taki klasyczny, kremowy, idealny….. jadłam go do wszystkiego.

Po powrocie postanowiłam sama zafundować sobie taką zdrową przekąskę.Był mały problem, pasty Tahina nie miałam, ale za to sezamu cały woreczek.Tak więc powstała pyszna przekąska, oczywiście nie klasyczna,co bym nie była sobą więc jest mniej kaloryczna,ale i lekko pomylona bo miałam wpadkę blendującą więc z kawałkami ziarenek sezamu, taka pasta nie pasta.

Składniki:
  • 250g ugotowanej cieciorki (dla leniuszków może być ta z puszki)
  • 100ml wody z cieciorki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Zamiast pasty sezamowej Tahina:
  • 3,5 łyżki sezamu + 1 łyżeczka oliwy


Wykonanie:

Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni do zrumienienia i wraz z łyżeczką oliwy zblendować/zmiksować.
Cieciorkę moczyć w wodzie ok. 10-12 h (zrobiłam to w przez noc), następnie wymienić wodę i ugotować na małym ogniu do miękkości. Nie Solić !!!! Z ugotowanej ciecierzycy odlać wodę. Lepiej zostawić nawet więcej niż 100ml, na wszelki wypadek.
Kolejno do pasty sezamowej, która mi nie wyszła  dodaj cieciorkę, oliwe, sok z cytryny, czosnek oraz troszkę przypraw. Zblenduj . Po chwili dolej wodę, zblenduj i spróbuj. 

Pasta powinna być gładka, ale każdy ma swoje preferencje, więc mogą zostać jakieś kawałki do pogryzienia oraz doprawiać wedle gustu.



Ja chętnie wyjadałam Hummusik łyżeczką z pudełeczka lub na chlebku razowym, czy waflach ryżowych z jakimś warzywem ;)

3 komentarze: