4 sierpnia 2012

Wytrawne babeczki bez mąki

Czasami babeczka, nie musi kojarzyć się ze słodką muffinką, czy kruchą pełną kremu z owocami tartaletką. U mnie dzisiaj na ostro- wytrawnie, pełne zdrowia i proteinek oraz lekkich węglowodanów warzywne babeczki. 
Bardzo smaczne jako przekąska na ciepło, jak i na zimno, lub na smaczną kolacje z dodatkiem sałatki z pomidorów. 





Składniki: 
  • cukinia, papryka, ogórek zielony, cebulka, pomidor - ogólnie dowolna mieszanka warzyw, ja miałam to w lodówce
  • kilka plasterków szynki drobiowej
  • 3-4 jajka
  • 2 łyżki oliwy carotino
  • 2 łyżki otrębów orkiszowych
  • dowolne przyprawy (sol, pieprz, zioła do sałatki, ostra papryka, czosnek)


Warzywa i wędlinę skroić w drobną kostkę i na rozgrzanej patelni z oliwą przesmażyć. 
Białka ubić na sztywno z odrobina soli.
Żółtka wymieszać, dodać otręby i przestudzone warzywa. Połączyć z ubitymi białkami.

Piekarnik rozgrzać do 180 C . 
Formę do muffinek wyłożyć papilotami i rozlać masę. Piec ok. 20- 25 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz