Otrzymałam ostatnio cudowną przesyłkę od firmy Badapak z kilkoma produktami do przetestowania w swojej kuchni. Oczywiście już musiałam skosztować tych niezwykle kolorowych i pachnących paczuszek, a w nich: orzechy pinii, orzechy pecan, laska wanilii, liofilizowana niesłodzona żurawina, mąka orkiszowa i dzisiejsza gwiazda przepisu
Owoce Goji-> http://www.badapak.pl/owoce-goji-suszone :)
Owoce Goji są ogromnym źródłem antyoksydantów, witamin (głównie wit.C ), 18 rodzajów aminokwasów, mikro i makroskładniki, karotenoidy, NNKT i są niskokaloryczne.Czy taki skład nie przekonuje Was do skosztowania tego smacznego małego, czerwonego ziarenka? Mnie od razu skusiło i samo w sobie pół twarde, pół miękkie, słodko-kwaśne i PYSZNE.
Do muslie, koktajli czy dzisiejszych placuszków rewelacyjny dodatek - polecam !!!!
Składniki (5-6 placuszków):
- 100 g chudego sera białego
- 100 g lekkiego serka wiejskiego
- 1 jajko
- 1 łyżka otrębów orkiszowych
- 2 łyżki suszonych owoców Goji
- 3 pastylki rozkruszonej Stevi Gold
- odrobina cukru waniliowego
- 1 dojrzałe kiwi
- 1 rozkruszona pastylka Stevi Gold
- 2 łyżki śmietanki z serka wiejskiego użytego do placuszków
- owoce Goji do posypania i dekoracji
Aby zrobić mus należy zmiksować obrane kiwi ze stevią oraz śmietanką. Ponieważ kiwi lubi być kwaśne, należy tyle dodać "słodzidła" aby odpowiadało Naszym indywidualnym gustom smakowym :)
Ser biały oraz wiejski rozgnieść widelcem i połączyć razem.
W osobnym naczyniu zmiksować żółtko z cukrem waniliowym i stevią, tak by żółtko zmieniło kolor na taki lekko pastelowy :) Dodaj ser, otręby i lekko zmiksuj. Dodaj owoce Goji i wymieszaj.
W osobnym naczyniu zmiksować żółtko z cukrem waniliowym i stevią, tak by żółtko zmieniło kolor na taki lekko pastelowy :) Dodaj ser, otręby i lekko zmiksuj. Dodaj owoce Goji i wymieszaj.
Ubij na sztywno białko z odrobiną soli i DELIKATNIE wmieszaj do masy serowej.
Smażyłam na rozgrzanej patelni teflonowej posmarowanej odrobiną oleju carotino.
Podawać polane musem z kiwi i udekorować jagodami Goji.
Placuszki były lekko słodkie, mus idealnie dopełniał ich smak, a owoce Goji wspaniale wkomponowały się w całość.
Przepiękny kolor ma ten mus- wygląda bardzo finezyjnie :)
OdpowiedzUsuńW realu był jeszcze bardziej żywo-zielony, a zapach, smak .... mmmmmm
UsuńAle pysznie to wygląda! *.*
OdpowiedzUsuńBardzo lubię owoce goji. Tu w Kanadzie są dosyć popularnym składnikiem musli, jogurtów, mieszanek bakaliowych a ostatnio widziałam je w czekoladzie (jak najzwyklejsze rodzynki w czekoladzie :))
OdpowiedzUsuńMmmm, w czekoladzie- byle deserowej dobrej jakości to byłoby przyjemnie zdrowo :) ale samemu można by zrobić takie podgryzacze :)
Usuń