18 czerwca 2012

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Sernik rozpływający się w ustach, umiarkowanie słodki, bez tłuszczu, z orzeźwiającym delikatnym musem truskawkowym i owymi owocami, a spód .... mix ciasteczek i zero masła. 
W tak upalny dzień to idealny sposób by osłodzić sobie zdrowo życie nie stojąc przy piekarniku.
Polecam przede wszystkim tym co cierpią latem na brak słodyczy podczas diety, a mają już dość koktajli czy też kupnych bezpłciowych serków Light.


Składniki na małą blaszkę:

spód:
  • mix ciasteczek / u mnie-> kilka Digestivów, kilka kakaowych owsianych, prażona pszenica w kakale, popping z amarantusa i biszkopty/
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego 0%
  • rozpuszczona w ciepłej wody 1 łyżka kakao

Ciasteczka zblendować, a następnie dodać jogurt i rozpuszczone kakao. Miksuj nadal, by powstała wilgotna kulka. W razie potrzeby braku kleistości dodać mokrego składnika.
Na wyłożoną folia aluminiową formę, porozkładać masę na spód i schłodzić. 

masa serowa + mus:
  • 400 g chudego sera białego
  • 250 ml jogurtu naturalnego 0%
  • 4 tabletki słodzika + 2 łyżki płynnego
  • 1 płaska łyżeczka olejku waniliowego
  • odrobina soku z cytryny
  • 3 łyżki żelatyny / 1/2 szkl mixu wody z mlekiem
  • ok. 500 g truskawek

Twaróg zmiksować na gładką masę. Słodzik rozkruszyć . Dodawać po kolei jogurt, 3 tabletki rozkruszonego słodzika i 1 łyżka płynnego, olejek waniliowy, sok z cytryny.
Odłożyć kilka truskawek na zatopienie w masie, a resztę zmiksować na mus i dodać resztę słodzika. 
Można popróbować masy i musu czy są dostatecznie słodkie. 
W garnuszku podgrzać mleko z wodą i rozpuścić w niej żelatynę. Poczekać, by odrobinę przestygła.
Dodać 3/4 żelatyny do masy serowej, a resztę do musu.
Dodatkowo do musu dodać 3-4 łyżki masy serowej i zmieszać.

Na spód ciasteczkowy wylać masę serową, następnie poukładać truskawki i zalać je musem truskawkowym.
Schłodzić w lodówce by masy stężały, min. 3 godziny.


Podawałam na kleksie zmiksowanych świeżych truskawek.




3 komentarze: